top of page

6a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts

El 6 d’abril de 2017 es va celebrar la “6a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts”, dins del Projecte “Les Curses per Muntanya als Instituts de les Terres de l’Ebre”. Aquest és un projecte cooperatiu entre centres de secundària del sud de Catalunya que utilitzen les curses per muntanya com a eina didàctica a les classes de diverses matèries, com Educació Física, Tecnologia, Física, Química, Biologia, Llengües, Socials i Taller de Premsa. En total hi participen 28 professors/es d’un total de 10 instituts de les TTEE.

La cursa és l’activitat més esperada per tothom, ja que permet que els alumnes es trobin i participin en una cursa per muntanya.

La sisena edició de la cursa va tindre com a principal novetat el nou emplaçament i recorregut. La cursa es va traslladar de la Serra del Montsià a la veïna Serra de Godall. Es van preparar dos recorreguts, els anomenats Cursa (8 km i desnivell positiu de 400 m) i Marxa (4 km i desnivell positiu de 230 m), amb sortida i arribada a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona. Tots dos circuits eren adequats per a alumnes d’edats entre 12-17 anys, i els permetia escollir l'opció curta si volien fer-lo caminant, o llarga si volien córrer.

Una de les corredores a la pujada que va de l'Ermita de la Pietat a Cap d'Àsens amb la plana de la Foia d'Ulldecona i el Montsià al fons

A la línia de sortida es van trobar 192 alumnes, 135 van fer la Cursa i 57 es van apuntar a la Marxa. Els/les alumnes pertanyien als cursos de 3r-4t d'ESO i 1r-2n de Batxillerat dels Instituts “Berenguer IV” i “Tecnificació” d’Amposta, “Camarles”, “Daniel Mangrané” de Jesús, “La Sénia”, “Els Alfacs” de Sant Carles de La Ràpita, "Les Planes" de Santa Bàrbara, “Joaquim Bau” de Tortosa i “Manuel Sales i Ferré” d’Ulldecona.

El guanyador de la cursa va ser Pol Llopis de 4t ESO del Berenguer IV d' Amposta amb un temps de 48:20. La primera noia va ser Helena Segarra que estudia 3r ESO al mateix centre ampostí amb un temps de 1:11:34. En total van pujar al podi els tres primers classificats de cadascuna de les 2 categories de cursos tant masculins com femenins.

A més, al tractar-se d'un projecte educatiu també es va premiar als/les millors alumnes en les activitats realitzades a classe de cadascuna de les matèries involucrades al projecte.

Un equip de TV3 entrevistant a una participant de l'INS Joaquim Bau que realitzava un treball de camp sobre paràmetres biològics al llarg de la cursa

Diversos cicles formatius de les TTEE es van involucrar dins les tasques de preparació de la cursa, en un exemple de treball cooperatiu. Els alumnes de cicles van poder fer una pràctica real del que aprenen a classe i, a la vegada, van ajudar a què els participants pugessin gaudir de l’activitat.

Per un costat, un grup de 45 alumnes de CAFEMN (Coordinació d’Activitats Físiques i Esportives al Medi Natural) de l'Institut de Tecnificació d'Amposta van ser els encarregats d’organitzar la cursa, carregant el material per a la sortida i l’arribada, marcant el recorregut, muntant els avituallaments, etc.

Els alumnes de CAFEMN amb pitralls organitzant la sortida de la cursa.

D'un altra banda, a l'INS de l'Ebre de Tortosa, els alumnes dels cicles mitjans de "Mecanitzat" i "Soladadura i Caldereria" van fabricar uns trofeus per a premiar als millors alumnes el dia de la cursa.

Els trofeus preparats van combinar el treball del metall (plasma i soldadura) i el plàstic (impressió 3D)